PROGRAM

Osnova obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“ su mape uma koje predstavljaju kreativnu organizaciju misli koje djeci i mladima pomažu da bolje iskoriste neograničenu moć mozga. Pomoću mapa uma, koristeći slova, brojeve, boje, linije i crteže, djeca i mladi s lakoćom i uživanjem postižu iznimne rezultate u učenju i pamćenju. Mape uma funkcioniraju kroz mehanizam spontanog asociranja koji se usmjerava  ka efikasnim tehnikama učenja i pamćenja nastavnog gradiva.

Modul 1. – EFIKASNO I UBRZANO UČENJE

Prvi modul obrazovnog programa „Efikasno i ubrzano učenje – Pobjedničko učenje“ je predviđen za učenike osnovne škole (od 10 godina starosti pa nadalje), učenike viših razreda osnovne škole, srednjoškolce i studente.

Tijekom pohađanja obrazovnog programa „Efikasno i ubrzano učenje – Pobjedničko učenje“ polaznici će naučiti:

 • kako razvijati kreativno i funkcionalno razmišljanje,
 • stvarati mape uma, mape znanja i baze znanja,
 • biti koncentrirani tijekom učenja, u školi i kod kuće,
 • otkriti svoj stil učenja i kako ga unaprijediti,
 • učiti lakoćom i uživanjem,
 • 12 načela pamćenja,
 • otkrivati, obilježavati i zapamtiti ključne pojmove,
 • osloboditi se treme prilikom usmenog odgovaranja,
 • cikluse pamćenja, da ne bi zaboravili ono što su naučili,
 • osnovne tehnike brzog čitanja i
 • kako poboljšati pamćenje pročitanog teksta.

Modul 2. – BRZO ČITANJE I SAVRŠENO PAMĆENJE

Iznenađuje činjenica da od sedmog razreda osnovne škole većina ljudi ne čini ništa kako bi unaprijedili svoju brzinu i efikasnost čitanja. Obzirom kako živimo u 21. stoljeću, dobu informatike, interneta, velike brzine promjena i neophodnosti brzog stjecanja i usvajanja novih znanja, postupaka, metoda i disciplina, nameće se kao imperativ da svaka osoba koja se bavi učenjem i/ili biznisom vježba i usvoji tehnike brzog čitanja. Pored toga, veliki broj ljudi, bez obzira na godine starosti, spol i obrazovanje, žali se na slabu koncentraciju i pamćenje, uče teško, za učenje im je potrebno puno vremena, samodiscipline i truda. Nikada ranije, kao danas, naša memorija nije bila izložena tolikom pritisku, u školi, na fakultetu ili na poslu.

Obrazovni program „Brzo čitanje i savršeno pamćenje“ je predviđen za djecu od 12 godina starosti, odnosno učenike viših razreda osnovne škole, srednjoškolce, studente i profesionalce iz različitih područja.

Tijekom realizacije obrazovnog programa „Brzo čitanje i savršeno pamćenje“ polaznici će naučiti:

 • čitati brzinom od 80 do 120 stranica teksta na sat,
 • poboljšati stupanj razumijevanja pročitanog teksta,
 • poboljšati pamćenje pročitanog teksta,
 • brže pretraživati sadržaj teksta,
 • brže izdvojiti potrebne informacije iz teksta,
 • naučiti koje vrste memorija posjeduju i koje su njihove osobine,
 • naučiti sedam memorijskih tehnika za pamćenje i prisjećanje neograničenog broja informacija,
 • kako informacije prebaciti iz kratkoročne u dugoročnu memoriju,
 • kako lakše i brže učiti strane jezike.

ORGANIZACIJA NASTAVE

Trajanje obrazovnog programa i način rada

Svaki od modula obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“ realizira se tijekom jedne nastavne godine (8 mjeseci), svakog vikenda po dva nastavna sata, ukupno najmanje 64 nastavna sata. Postoji i skraćena verzija programa u trajanju od šest mjeseci, ukupno najmanje 48 nastavnih sati. Ukoliko je polaznik obrazovnog programa odsutan sa jednog termina održavanja nastavnih sati ima pravo na propuštenog sata. Periodično svaki polaznik, odnosno njegovi roditelji, dobivaju izvještaje o radu i napredovanju na nastavnim satima gdje se pored tih zapažanja navode i preporuke i smjernice za daljnji rad.

Na svim nastavnim satima polaznici svakog od modula obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“, posebno prvog modula, usvojene tehnike će vježbati i primjenjivati na nastavnom gradivu iz škole koje trenutno uče i s kojim eventualno imaju poteškoće u savladavanju. Obrazovni program se realizira preko tjedna ili vikendom, ovisno o broju polaznika, odnosno broju grupa. Za jednu grupu polaznika obrazovni program traje od sat i 30 minuta. Sastoji se iz dva nastavna sata po 45 minuta i pauze od 15 minuta između nastavnih sati. Tijekom pauze u cilju relaksacije, realiziraju se raznovrsne didaktičke i memorijske igre koje imaju za cilj aktiviranje obje hemisfere mozga.

Nakon završenog svakog od dva modula obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“ svaki polaznik dobiva svjedodžbu o uspješno završenom obrazovnom programu, završni izvještaj o radu i napredovanju, plan rada za tromjesečni samostalni rad te ima pravo na neograničen broj besplatnih konzultacija tijekom daljnjeg rada i usavršavanja.

Jednom naučene tehnike učenja i pamćenja polaznik obrazovnog programa usvaja za cijeli život i može ih primjenjivati tijekom procesa učenja svih nastavnih predmeta.

Materijal za rad

Za svakog polaznika obrazovnog programa „Pobjedničko učenje“ osiguran je priručnik s teorijskim predavanjima i praktičnim vježbama, blok za crtanje, olovka, komplet flomastera i fascikl za sve materijale (tvrdi uvez).

Besplatna uvodna predavanja

Edukativni centar u cilju kvalitetnog predstavljanja oba modula programa „Pobjedničko učenje“ realizira i besplatna uvodna predavanja za sve zainteresirane u trajanju od jednog nastavnog sata. Cilj besplatnih uvodnih predavanja je da sve zainteresirane roditelje upozna kako svome djetetu osigurati okruženje za lakše učenje i postizanje boljih rezultata u školi, svim detaljima realizacije obrazovnog programa i načinu pred upisa u sve grupe obrazovnog programa. Besplatna uvodna predavanje realiziraju se radnim danima u večernjem terminu, ali i prema dogovoru sa zainteresiranima.